Jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie
Świat, w którym baśń ta dzieje się
Malutka pszczółka mieszka w nim
I wiedzie wśród owadów prym
Tę pszczółkę,
którą tu widzicie zowią Mają
Wszyscy Maję znają i kochają
Maja fruwa tu i tam
Świat swój pokazując nam
Dziś spotka Was maleńka,
zwinna pszczółka Maja
Mała, śmiała, rezolutna Maja
Nasza przyjaciółka Maja
Maju , Maju , Maju
Maju cóż zobaczymy dziś?
Pasieka
Podkurzacz wytwarza dym , który otumania pszczoły ,
wtedy nie są takie agresywne .
Do podkurzacza wkłada się wierzbę - próchno ,
jest to bezpieczne dla pszczół i człowieka , to nie szkodzi .
Na dole ula znajduje się gniazdo , a u góry magazyn .
Pszczelarz zabiera z ula ramki , które się następnie odsklepia (usuwa wosk ) i wkłada do wirówki .
Puste ramki wracają do ula
Szczególnie słodki nektar kwiatów przyciąga pszczołę miodną,
uważana za mistrzynię w dziedzinie zapylania.
Na jej obecność mogą liczyć właściciele działek znajdujących się
w odległości do 13 km od pasieki.
Tyle bowiem potrafi przelecieć pszczoła robotnica w poszukiwaniu nektaru .
Szczególnie słodki nektar kwiatów przyciąga pszczołę miodną,
uważana za mistrzynię w dziedzinie zapylania.
Na jej obecność mogą liczyć właściciele działek znajdujących się
w odległości do 13 km od pasieki.
Tyle bowiem potrafi przelecieć pszczoła robotnica w poszukiwaniu nektaru .
Pszczoły przerabiają nektar kwiatów na miód ,
chcąc napełnić nimi komórki plastra w ulu,
chcąc napełnić nimi komórki plastra w ulu,
muszą wykonać tysiące lotów na łąkę i z
powrotem.
Każda z nich musi odwiedzić 1000-1500 kwiatów.
Wiosną i latem przy ładnej pogodzie pszczoły gromadzą kilogramy miodu,
którymi karmią larwy.
Każda z nich musi odwiedzić 1000-1500 kwiatów.
Wiosną i latem przy ładnej pogodzie pszczoły gromadzą kilogramy miodu,
którymi karmią larwy.
Chętnie także same się
nimi odżywiają. Część miodu zabiera człowiek.
Wczesną wiosną cała armia pszczół rusza do pracy – zapyla
kwitnące sady,
łany rzepaku i większość roślin będących surowcem do produkcji żywności.
W naszej szerokości geograficznej rośliny owadopylne stanowią około 78 proc.
gatunków.
Bez udziału pszczół wiele gatunków roślin nie mogłoby się rozwijać
lub
ich uprawy dawałyby niewielkie plony.
Pszczoły wychodzą z ula jak jest im za ciasno
Wylatujący z ula rój osiada niedaleko rodzinnego gniazda
jako tak zwane grono rojowe , często na drzewie .
jako tak zwane grono rojowe , często na drzewie .
Rojownik
Pszczelarz zbiera pszczoły do rojownika i przenosi do nowego ula .
Pszczółko, pszczółko, dokąd lecisz?
Na łąkę, czy do lasu?
Zanim pyszny dasz nam miodek,
Minie dużo czasu.
Lubimy Cię bardzo,
a szczególnie wtedy,
kiedy smacznym miodkiem
chlebek smarujemy.
Wszystkie pszczołowate żywią się nektarem i pyłkiem
kwiatowym.
Pyłkiem karmią też swoje larwy. Jednocześnie zapylają,
czyli
przenoszą pyłek i umożliwiają roślinom zapłodnienie,
a w rezultacie powstanie owocu.
a w rezultacie powstanie owocu.
To właśnie pszczołowatym i ich pracy
zawdzięczamy produkcję 1/3 żywności.
Pszczoły są
z reguły spokojnymi, zajętymi swoimi sprawami owadami,
a do użądlenia dochodzi najczęściej z winy człowieka .
a do użądlenia dochodzi najczęściej z winy człowieka .
Prezentacja była bardzo udana. Fachowe terminy i ujmująca prezentacja ustna Karolinki sprawiła, że wszyscy słuchali z zapartym tchem. Uczniowie zadawali również pytania prelegentce. Brawo!
OdpowiedzUsuń